Läckö-Kinnekullebygden 2018

www.lackokinnekulle.se •  39 Läckö-Kinnekullebygden präglas av ett dyna- miskt samarbete mellan krögare, matförädla- re och producenter. Några exempel på det är Vigrum Krog & Café som tar sina råvaror från Lilla Labäcks ekologiska odlingar och Hvita Hjorten som varje dag under säsong får ett purfärskt lass nyskördad sallat, grönsaker och primörer från Läckö Slottsträdgård. Forshems Gästgivaregård har under lång tid värdesatt det ekologiska och närodlade. — Vår ambition på Forshems Gästgivaregård har alltid varit att inte "gå över ån efter vatten". Att våra råvaror är ekologiska är viktigt för oss, så långt som det bara är möjligt. Att råvarorna kommer från vårt landskap är minst lika vik- tigt, det gynnar den lokala ekonomin, som i sin tur gynnar oss genomatt fler kan leva och fram- förallt livnära sig här, säger Miriam & Stefan Johansson som tillsammans driver den anrika gästgivaregården. I Sveriges största sjö fiskas siklöja, från vilken Vänerlöjrommen kommer – en riktig delika- tess. Fisket är småskaligt och bedrivs med nät med en speciell maskstorlek för att enbart de större fiskarna ska fångas. Fångsten tas omhand direkt där den landas genom att fis- ken först skakas ur näten. Sedan tar hantverket vid där rommen kläms ur fisken för hand och sedan vispas, sköljs, silas, torkas och saltas. Ramslök – en vild delikatess På det kalkrika Kinnekulle finns en annan vild delikatess, som under vår och försommar sveper in skogsängarna i en magisk och fin- stämd doft av lök: ramslök. Det är de blanka och liljekon- valjlika bladen man använder i matlagningen medan blom- morna är vackra som dekor. Smaken påminner om både purjolök och vitlök och måste upplevas. Varför inte i form av en läcker ramslökssop- pa eller en ramslökspesto på någon av de lokala restaurangerna? Välkommen till bords Hela området runt Destination Läckö-Kinne- kulle bjuder på oförglömliga upplevelser runt det dukade bordet. Här finns både mysiga caféer och krogar av högsta klass – hela sju caféer och fyra restauranger är med i Whi- te Guide. För den som är fikasugen kan det rekommenderas att prova Läckökringlan – ett lokalt bakverk som är en dröm av frasig wienerdeg, aprikosmarmelad och vit glasyr. With ingredients on the doorstep The areas around Lidköping and Götene, with their fertile soil, sunny plains and lime-rich rock, boast proud traditions of artisan food production. The Läckö-Kinnekulle district is characterised by dynamic collaboration between restaurateurs, food artisans and producers. One example is Forshems Gästgivaregård, which has long valued organic and locally-grown produce. “Ensuring our ingredients are organic as much as is possible is important to us. Using ingredients that come from our local area is just as important,” says Miriam Johansson, who runs this traditional inn together with Stefan Johansson. Vendace fishing takes place in Sweden’s larg- est lake, from where we get Vänerlöjrom ven- dace roe – a true delicacy. Fishing is conducted on a small scale using nets, and after the catch comes the skilled work of squeezing the roe from the fish by hand, followed by whisking, rinsing, straining, drying and salting. Another wild delicacy is to be found on lime-rich Kinnekulle, and in spring and early summer it envelops the woodland mead- ows with a magical and delicate scent: wild garlic. The whole area around Destination Läckö-Kinnekulle offers unforgettable culinary experiences. You will find both cosy cafés and top-quality restaurants – a total of seven cafés and four restaurants are listed in the White Guide. For those hungry for ‘fika’, we recom- mend trying Läckökringlan – a local pastry that is a dream of crisp Danish pastry, apricot jam and white icing. Reich gedeckter Tisch Durch die fruchtbaren Böden, viel Sonnenschein und die kalkreichen Hänge gab es in der Gegend um Lidköping und Götene schon immer eine traditionsreiche Kochkunst. Die Region Läckö-Kinnekulle ist geprägt durch eine intensive Zusammenarbeit zwischen Erzeugern, weiterverarbeitenden Betrieben und Küchenchefs. Ein Beispiel: For- shems Gästgivaregård. Hier setzt man schon lange auf ökologisch und regional erzeugte Produkte. -„Unsere Produkte sollen möglichst aus ökologischer Erzeugung stammen. Das ist uns sehr wichtig, ebenso wie die regionale Erzeugung“, berichtet Miriam Johansson, die die traditionsreiche Gaststätte gemeinsam mit Stefan Johansson führt. Im größten See Schwedens wird die Kleine Maräne gefangen, die den begehrten Kaviar Löjrom liefert. Der Fisch wird in kleinen Mengen mit dem Netz gefangen und dann weiterverarbeitet. Dabei wird der Rogen von Hand entnommen, gerührt, abgespült, gesiebt, getrocknet und gesalzen. Auf dem kalkreichen Kinnekulle findet man eine weitere wilde Delikatesse: den Bärlauch, der den Wald im Frühling und im Frühsommer in seinen würzigen Duft hüllt. Die gesamte Ferienregion Läckö-Kinnekulle ist ein Eldorado für Feinschmecker. Hier lässt sich erstklassig tafeln – ganze sieben Cafés und vier Restau- rants sind imWhite Guide, dem schwedischen Gastronomieführer, verzeichnet. Wer feines Gebäck liebt, sollte einmal die regionale Spezi- alität Läckökringlan probieren – ein Traum aus knusprigem Plunderteig, Aprikosenmarmelade und Zuckerglasur. ”Smaken påminner ombåde purjolök och vitlök ochmåste upplevas.”

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA0MjQ=