Läckö-Kinnekullebygden 2018

40  • www.lackokinnekulle.se På gården Lilla Labäck utanför Lidköping frodas ekologiska grönsaker på bonden Mia Jonsons åkrar. Över 150 olika produkter tas fram varje år, allt med varsamhand ochmed en stor kärlek till den hållbara livsstilen. Mia Jonson har alltid haft ett stort intresse för djur och natur. Redan som tonåring reagerade hon starkt mot hur djurens behandlades inom köttindustrin. — Jag blev vegetarian när jag var 13 år, det var ett av mina sätt att bidra till en bättre värld, säger Mia. Mia Jonson utbildade sig till djursjukvårda- re direkt efter högstadiet men på grund av allergi kunde hon inte fortsätta på den yrkes- banan. En jordenruntresa med stopp på Nya Zeeland och arbete på en gård gav henne nya perspektiv. — Jag älskade mina sysslor men det bästa var när jag hade jobbat klart med djuren för dagen och kunde gå ut på fälten och se allt som växte. Det kändes fantastiskt att de frön som jag varit med och sått kunde växa till något så stort. Det gav mig så mycket energi och ny inspiration, berättar hon. Det var där och då som ett frö började gro inom henne. Väl hemma igen utbildade hon sig inom ekologi och på Capellagården på Öland fördjupade hon sina kunskaper inom grön- saksodling. Där träffade hon sin man och de bildade familj. Men så kom hemlängtan och insikten om att ifall de skulle driva en egen gård behövde hon ha sina föräldrar nära. Sedan dess har Lilla Labäck varit både deras hem och livsprojekt. Lilla Labäcks grönsaker har rönt stor uppmärksamhet i restaurangvärlden. — Nu levererar jag till flera av de svenska stjärnkrogarna och jag är väldigt noga med att den som köper och serverar mina grönsaker ska kunna vara en ambassadör för det ekolo- giska och miljömässigt hållbara, säger hon. MIA JONSON – EKOLOGISK BONDE TEXT: Lisa Mikko FOTO: Åsa Dahlgren Mia Jonson – Biobäuerin Auf dem Hof Lilla Labäck bei Lidköping baut Mia Jonson Biogemüse an. Jedes Jahr entstehen über 150 verschiedene Produkte aus sorgfältiger und nachhaltiger Herstellung. Nach der Schule absolvierte Mia Jonson eine Ausbildung zur tiermedizinischen Fachangestellten, konnte aber aufgrund einer Allergie in diesem Beruf nicht mehr arbeiten. Eine Weltreise, auf der sie in Neusee- land auf einem Hof tätig war, eröffnete ihr neue Perspektiven. - „Ich liebte meine Arbeit. Aber wenn ich meine tägliche Arbeit mit den Tieren erledigt hatte und auf dem Feld sehen konnte, wie alles wuchs und gedieh – das war das Allerbeste. Es war einfach toll, zu sehen, wie die Samen, die ich gesetzt hatte, zu so etwas Großem wurden.“ Wieder zuhause bildete sie sich im Fachbereich Ökologie weiter und sammelte auf dem Hof Capellagården auf Öland weitere Erfahrung im Gemüseanbau. Das Gemüse von Lilla Labäck ist in Restaurantkreisen bekannt und beliebt. - „Inzwischen beliefere ich mehrere Sterneres- taurants in Schweden. Es ist mir sehr wichtig, dass die Käufer meiner Produkte die Botschaft von Ökologie und Nachhaltigkeit weitertragen“, betont sie. Här hittar du Lilla Labäcks grönsaker i Destina- tion Läckö-Kinnekulle: • Restaurang Vigrum Krog och Café, Hovby • Restaurang Hvita Hjorten, Läckö Slott • Restaurang Sjöboden, Spikens fiskehamn • ICA Hjertberg, Lidköping • REKO-ring Lidköping (försäljning av lokala matprodukter via Facebook) Mia Jonson – organic farmer At Lilla Labäck farm outside Lidköping organic vegetables thrive in the fields of farmer Mia Jonson. Over 150 different products are produced every year, all with great care and great commitment to a sustainable lifestyle. Mia went on to study veterinary care immediately after leaving school, but due to allergies she could not continue on this career path. A round-the-world trip with a stop in New Zealand and work on a farm gave her a new perspective. “I loved my chores, but the best thing was when I had finished working with the animals for the day and could go out in the fields and see everything that was growing. It felt fantastic that the seeds I had helped to plant could grow into something so big.” On returning home, she studied ecology and then expanded her knowledge within vegetable growing at Capellagården on Öland. Lilla Labäck’s vegeta- bles have garnered lots of positive attention from the restaurant world. “I now deliver to several Swedish starred restau- rants and I am very particular that those buying and serving my vegetables should be an ambas- sador for organic, eco-friendly and sustainable values,” she says.

RkJQdWJsaXNoZXIy NDA0MjQ=