36 
vänermuseet
smaka
Läckö-Kinne­kulle är en bygd med stark mat­
tradition, något som märks på de många
­lokala ­matproducenterna, förstklassiga
­restaurangerna och mysiga ­caféerna. Flera
av verksamheterna är prisbelönta och repre-
senterade i svenska White Guide restaurang
och café samt Västsvensk mersmak.
Grunden för ­fantastiska
­smakupplevelser är för-
stås bra råvaror. ­Några
specialiteter som
du inte ska ­missa är
löjrommen, ­kallad
Vänerns röda guld,
och den berömda soppan
gjord på ramslök från Kinnekulle.
Tack vare det stora utbudet av högkvalita­
tiva och ekologiska, närodlade produkter får
maten i Läckö-Kinnekullebygden allt som
oftast en lokal karaktär. Här är det alltid nära
mellan jord och bord!
­Hos gårdsbutiken Närebo finns ­produkter
både från den egna gården och från andra
odlare i trakten, så här finns alla chanser att
frossa i lokala råvaror. Antingen tar du med
dig hem eller så stannar du och äter i gård­
ens restaurang.
Lilla Labäck, som är en livsmedelsprodu-
cent, är kanske mest känt för sin sparris men
missa inte de andra ekologiska ­grönsakerna,
så som tomater, gurka, sallad, potatis och
zucchini.
det bästa från närområdet
I Lidköping
finns Pirum Restaurang & Vinbar som drivs
av krögar­paret Petter och Susanne Nordgren.
– Vår filosofi är att erbjuda de bästa
­råvarorna från våra närliggande sjöar, hav,
skogar och odlingar med en modern touch,
säger Petter. Vi lägger också stor vikt vid
att kunna servera goda drycker och ge våra
gäst­er den bästa service som vi förmår.
De två driver också Restaurang Sjöboden i
Spikens fiskehamn, en mer renodlad
fiske­restaurang, men här bjuds
också på kött från lokala
uppfödare.
Tradition och ­förnyelse
möts verkligen i det nya
naturum ­Vänerskärgården
– Victoria­huset vid Läckö Slott.
Det är ett centrum för ­besökare,
ritat av arkitektbyrån White, som ­beskriver
och ger förståelse för områdets natur- och
kultur­värden. Den luftiga restaurangen i
­naturum heter Hvita Hjorten och ­ligger på
­samma plats som den restaurang som redan
1600
-talet försåg slottets gäster med mat.
Mellbygatans Ost & Delikatesser är en
centralt belägen restaurang i Lidköping som
är inne på sitt sjätte år. Menyn på Mellby­
gatans förändras ofta, dels på grund av att
man arbetar med lokala råvaror som ­varierar
för säsongerna och för att man hela tiden
lyssnar till vad kunderna vill ha.
– Det ska vara lite som att komma hem
till någon när man kommer till oss och inte
som att gå på restaurang, berättar krögare
Emil Årmarker.
historiska anor
bjuder också Forshems
Gästgivaregård på. Sveriges äldsta ­gästgiveri
med anor från
1200
-talet har på
2000
-talet
utvecklats till ett självklart resmål för livs-
»
l ckö-kinn kulle
Välkommen att
text: david björklund.
foto: jesper anhede, monika manowska
på Läckö-Kinnekulle
Missa inte bordets njutningar när du besöker Läckö-Kinne­
kullebygden. Här bjuds det på ­himmelska smaker och jordnära
matupplevelser på restauranger, caféer och gårds­butiker med
närodlade råvaror i centrum.
från 2175:-
Löjromspaket
se sid.
39
från 1480:-
Ramslökspaket
se sid.
39
Hvita Hjorten
Ramslök
Forshems Gästgivaregård
1...,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35 37,38,39,40,41,42,43,44