Upptäck & Upplev Lidköping & Götene - page 4

4 
Välkommen till
estination Läckö-Kinnekulles place-
ring i Skaraborg, mellan Sveriges två
största sjöar Vänern och Vättern, ger
de bästa möjliga förutsättningarna för njutbara
dagar. En självklar utgångspunkt för ditt besök
här är Vänern med en 22 mil lång kustremsa och
en skärgård med 22 000 öar, kobbar och skär. Ett
tips är att börja på naturum
Vänerskärgården – Victoria-
huset där du hittar allt från
Visitor Centre, ­utställningar,
restaurang och boende
strax intill Läckö Slott.
UPPLEV VÄNERN
Har du tillgång till egen båt
är möjligheterna till härliga
strandhugg många. Gäst-
hamnar finns det gott om.
Om du inte har egen båt kan du välja en arran­
gerad tur. Kanske för att prova på det fina fis-
ket i Vänern och uppleva en unik ­skärgårdsmiljö,
eller följa höstens löjromsfiske på nära håll i
­Spikens fiskehamn.
Gillar du fysiska utmaningar kan du ­komma
hit och cykla i skog och på landsväg, hyra en
kajak, kanot eller SUP (Stand up Paddleboard).
Läckö-Kinnekulle erbjuder massor av möjlig­
heter till härliga bad. Prova till exempel den
långa sandstranden vid Svalnäsbadet som
kallas Vänerns Riviera.
En annorlunda upplevelse får du omdu tar dig
till naturreservatet Hindens
rev, ett fem kilometer lång­
smalt näs som sträcker sig ut
i Vänern. Platsen är perfekt för
en utflykt, fiske, fågelskådning
– eller långfärdsskridskor på
vintern.
UPPLEVELSER TILL FOTS
Ett av de bästa sätten att upp-
leva Läckö-Kinnekulle är att
vandra på någon av de ­vackra
vandringslederna. Skaraborg kallas ibland Svea­
rikes vagga och de historiska spåren märks
bland annat i alla de medeltida kyrkor och klos-
ter som finns här. Kinnekulles geologiska upp-
byggnad gör också att du möter många ­ovanliga
växter och skiftande naturtyper, till exempel
alvar, och på våren färgas heden kring Öster­
plana kyrka rödlila av orkidén Sankt Pers Nyck-
lar. Ett sätt att kombinera natur och kultur är att
vandra på områdets pilgrimsleder.
NJUT AV DET LOKALA KÖKET
Läckö-Kinnekulle ligger mitt i ett bördigt land-
skap och här finns en stark mattradition base-
rad på lokala råvaror. Närodlat, omsorgsfull
tillagning och kärlek till de goda smakerna
utmärker de många restaurangerna och café-
erna. Faktum är att Läckö-Kinnekulle är känt
just för sina många caféer. Elva av caféerna och
sju av restaurangerna är omnämnda i Sveriges
café- och restaurangguide White Guide.
I Spikens fiskehamn kan du smaka den
­lokala delikatessen löjrom, Vänerns röda guld,
som enbart får fiskas mellan 17 oktober och 17
december. För att få fram löjrommen krävs ett
gediget hantverk. Näten ska skakas, fisken ska
klämmas sedan sköljas, hängas på tork och sal-
tas så det tar flera dagar innan den kan serve-
ras. Ett annat exempel är ramslöken, som ibland
kallas »skogens vitlök« på grund av sin smak.
När den blommar i maj–juni fylls skogen av lök-
En skärgård med tusentals öar, kobbar och skär. Ett bördigt kulturlandskap med
fascinerande spår från medeltiden. Ett lokalt kök med genuina smakupplevelser.
Romantiska hotellrum, personliga butiker – och massor av möjligheter att cykla,
paddla och vandra. Destination Läckö-Kinnekulle har något för alla.
text: david björklund foto: jesper anhede
Läckö-Kinnekulle
D
VISSTE DU ATT...
Vi ha en app som du kan
l­adda ner till din iPhone eller
Android-telefon. Där hittar
du information om sevärd-
heter, restauranger, caféer,
aktiviteter, evenemang och
boenden runt om i destina-
tionen!
1,2,3 5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,...68
Powered by FlippingBook