Upptäck & Upplev Lidköping & Götene - page 9

 9
ÅVARORNA – BYGDENS
­SPECIALITETER
Du har kommit till en rik jordbruksbygd
som dessutom har direkt närhet till Europas
tredje största sjö. Inte undra på att här finns ett
unikt skafferi. Löjrom från Vänerns siklöja är en
riktig delikatess, likaså ramslöken från den kalk­
rika marken på Kinnekulle som bereds till bland
annat gudomlig ramslökssoppa.
Utöver dessa finns ett stort utbud av högkvali-
tativa, ekologiska och närproducerade produkter
som sätter extra smak på maten och livet. Dessa
produkter och det stora utbudet av bra restau-
ranger bidrar till att det i Läckö-Kinnekulle aldrig
är långt från jord till bord.
PRODUCENTERNA – GÅRDSBUTIKER
För att få till dessa produkter krävs såklart duk-
tiga producenter. Några exempel är Lilla Labäck
som främst är kända för sin goda sparris men
även har många andra grönsaker på sin gård.
Närebo har gjort sig ett namn för sin inlagda gur-
ka men har även dem ett brett utbud och restau-
rang i anslutning till gårdsbutiken.
På Resvilles Mathantverk förädlas bland annat
frukter och bär till sylt och marmelader och deras
produkter finns bland annat på ovan nämnda
Närebo och har återkommande prisats i SM i
Mathantverk. En udda fågel i sammanhanget är
Broby Struts som på sin farm säljer både ägg och
kött från strutsarna.
RESTAURANGERNA – KÄRLEKSFULL
TILLAGNING
De som ser till att dessa fina matvaror blir till mat
är restaurangerna i Destination Läckö-Kinne­
kulle, och som de gör det! Flera av dem är pris-
belönta och sju är representerade i White Guide.
Krögarparet Petter och Susanne Nordgren driver
både PirumRestaurang & Vinbar och Restaurang
Sjöboden och har i sin matfilosofi fokus på de
bästa råvarorna från närliggande sjö och skog
som serveras med modern touch för att sedan
matchas ihop med god dryck.
Hvita Hjorten beläget i härlig atmosfär i natu-
rum precis vid Läckö Slott har även de naturligt
nog en jordnära syn på mat med smaken i cent­
rum. Nämnas bör också Forshems Gästgivargård
som med anor från 1200-talet är Sveriges äldsta
Gästgiveri och som fortfarande serverar matupp-
levelser med förankring i det lokala köket.
CAFÉERNA – SKÖNA FIKASTUNDER
Känner du för en fika har du verkligen hamnat på
rätt ställe. Förutom ett 30-tal caféer i konditorier-
nas stad, Lidköping, finns många smultronställen
runtom i bygden.
En som har passion för sköna fikastunder med
goda smaker är Emeli Gustafsson som fått flerta-
let utmärkelser och som driver café på flera ställ-
en i staden samt i Spiken.
På Nya stadens torg hittar du Gamla Rådhu-
set. I denna karaktäristiska byggnad finns natur-
ligtvis ett konditori, Rådhuskonditoriet, där du
lämpligen beställer en Läckökringla.
I Brobys gamla skola från slutet av 1800-talet
som paret Ida och Erik Lindh omsorgsfullt reno-
verat med fokus på bevarande finns ett café med
både traditionellt hembakat fikabröd och inred-
ning som speglar den gamla goda tiden.
På Sjöutsikten Kinnekulle kan du njuta av en
fika med en härlig vy över Kinneviken framför dig.
Även kritikerna har förstått kvaliteten på områ-
dets caféer då elva av dem finns med i White
Guides caféutgåva. Så det finns goda möjlig­-
heter att hitta din egen favorit, börja att prova dig
igenom utbudet redan idag!
ž
R
KULINARISCHE KOSTBARKEITEN
Auch kulinarisch setzt die Ferienregion Läckö-­
Kinnekulle Akzente. Davon zeugen nicht zuletzt
die vielen lokalen Produzenten, die erstklassigen
Restaurants und die gemütlichen Cafés. Etliche
Betriebe sind mit Preisen ausgezeichnet und im
schwedischen Restaurantführer White Guide
aufgeführt. Die Tradition des „fika“, der schwe-
dischen Kaffeepause, wird auch in Läckö-Kinne-
kulle gerne gepflegt. Lidköping allein hat bereits
über 30 Cafés. Da finden Sie bestimmt auch Ihr
Lieblingscafé! Kulinarische Genüsse finden sich
an jeder Ecke, denn es gibt jede Menge guter
preisgekrönter Restaurants, die einen Besuch
lohnen. Im Mai und Juni blüht der aromatische
Bärlauch auf dem Kinnekulle. Er wird unter
ande­rem zu Bärlauchsuppe und Bärlauch­pesto
verarbeitet. Der schwedische Kaviar Löjrom
aus dem Vänern kommt von Mitte Oktober bis
Mitte Dezember auf den Tisch. Willkommen im
Schlemmerland Läckö-Kinnekulle!
WONDERFUL FLAVOURS
The Läckö-Kinnekulle district has a strong culi-
nary tradition, something that can be noted from
the many local food producers, first-class restau-
rants and cosy cafés. Several of these enterprises
are award-winning and are represented in Swe-
den’s restaurant guide, the White Guide. “Fika”
(coffee and cakes) is something very Swedish
and something we enjoy here in Läckö-Kin-
nekulle. With around 30 cafés in Lidköping alone,
why not try them out and find your favourite?
Good food is not hard to find with so many
award-winning restaurants that are worth a vis-
it. In May-June the fantastic wild garlic blooms
on Kinnekulle, and is then turned into wild garlic
soup and wild garlic pesto, among other treats.
Vendace roe from Lake Vänern is another local
delicacy, which is caught between mid October
and mid December. Come and enjoy the flavours
of Läckö-Kinnekulle!
1,2,3,4,5,6,7,8 10,11,12,13,14,15,16,17,18,19,...68
Powered by FlippingBook