36
•
Läckö-Kinne
kulle är en
trakt med
stark mat-
tradition,
något som
märks på de
många lokala
matproducenterna,
förstklassiga restaurangerna och mysiga
kaféerna. Flera av verksamheterna är pris-
belönta och representerade i den svenska
restaurangguiden White Guide.
Grunden för fantastiska smakupplevelser
är förstås bra råvaror. Några specialiteter som
du inte ska missa är löjromen, kallad Vänerns
röda guld, och den berömda soppan gjord på
ramslök från Kinnekulle.
Tack vare det stora utbudet av högkvalita
tiva och ekologiska, närodlade produkter får
maten i Läckö-Kinnekullebygden allt som
oftast en lokal karaktär. Här är det alltid nära
mellan jord och bord!
Lilla Labäck och gårdsbutiken Närebo är två
exempel på livsmedelsproducenter. Närebo
har produkter både från den egna gården och
från andra odlare i trakten, så här finns alla
chanser att frossa i lokala råvaror. Antingen tar
du med dig hem eller så stannar du och äter i
gårdens restaurang.
–
Restaurangen ligger i ett vinterbonat
växthus som är sammanbyggt med Gårds
butiken på Närebo. På det sättet fungerar
butiken som skafferi, säger Cecilia Carlander.
Lilla Labäck är kanske mest känt för sin
sparris men missa inte de andra ekologiska
grönsakerna, så som tomater, gurka, sallad,
potatis och zucchini. Fråga också efter den
goda rabarbersaften.
det bästa från närområdet
I Lidköping
finns Pirum Restaurang & Vinbar som drivs
av krögarparet Petter och Susanne Nordgren.
–
Vår filosofi är att erbjuda de bästa
råvarorna från våra närliggande sjöar, hav,
skogar och odlingar med en modern touch,
säger Petter. Vi lägger också stor vikt vid att
kunna servera goda drycker och ge våra gäster
den bästa service som vi förmår.
De två driver också Restaurang Sjöboden
i fiskeläget Spiken, en mer renodlad fiske
restaurang, men här bjuds också på kött från
lokala uppfödare.
Tradition och förnyelse möts verkligen i
det nya naturum Vänerskärgården – Victoria
huset vid Läckö Slott. Det är ett centrum för
besökare, ritat av arkitektbyrån White, som
beskriver och ger förståelse för områdets
natur- och kulturvärden. Den luftiga restau-
rangen i naturum heter Hvita Hjorten och
ligger på samma plats som den restaurang
som redan på
1600
-
talet försåg slottets gäster
med mat.
historiska anor
bjuder också Forshems
Gästgiveri på. Sveriges äldsta gästgiveri med
anor från
1200
-
talet har på
2000
-
talet utveck-
lats till ett självklart resmål för livsnjutare och
matälskare. Gästgiveriet är även engagerat i
Kinnekulle Bryggeri, har fått Västra Gastro-
nomiska Akademins Stora Pris och uppmärk-
sammats av den internationella Slow Food-
rörelsen. Krögaren Stefan Johansson odlar
traditionen genom den starka förankringen i
det lokala köket och en matfilosofi som byg-
ger på råvaror som vilt, bär, svamp och fisk
från trakten.
Besöker du Hellekis Säteri finns det all
anledning att också stanna och äta på Hellekis
Trädgårdscafé & Kök. Oavsett om du väljer en
avkopplande fika eller stillsam middag är upp-
levelsen av omgivning och mat fantastisk. Här
serveras rätter lagade från grunden på
»
läckö-kinnekulle
Välkommen att smaka
Här är det alltid nära
mellan jord och bord
text: david björklund. foto: jesper anhede, emeli gustafson, stefan jarl,
hans kongbäck, mikael sjömark
på Läckö-Kinnekulle
Missa inte bordets njutningar när du besöker Läckö-Kinnekullebygden. Här bjuds det på
himmelska smaker och jordnära matupplevelser på restauranger, kaféer och gårdsbutiker
med närodlade råvaror i centrum.
Pirum Restaurang & Vinbar
från 1385:-
Gourmetpaket
se sid.
39
Hellekis Trädgårdscafé & Kök
emeli´s