36
•
vänermuseet
Läckö-Kinnekulle är en bygd
med stark mattradition, något
som märks på de många lokala
matproducenterna, förstklassiga restaurang-
erna och mysiga caféerna. Flera av verksam-
heterna är prisbelönta och representerade
i svenska White Guide restaurang och café
samt Västsvensk mersmak.
Grunden för fantastiska smakupplevelser
är förstås bra råvaror. Några specialiteter som
du inte ska missa är löjrommen, även kallad
Vänerns röda guld, och den berömda soppan
gjord på ramslök från Kinnekulle.
Tack vare det stora utbudet av högkvalita
tiva och ekologiska, närodlade produkter får
maten i Läckö-Kinnekullebygden allt som
oftast en lokal karaktär. Här är det alltid nära
mellan jord och bord!
Hos gårdsbutiken Närebo finns produkter
både från den egna gården och från andra
odlare i trakten, så här finns alla chanser att
frossa i lokala råvaror. Antingen tar du med
dig hem eller så stannar du och äter i gårdens
restaurang.
Lilla Labäck, som är en livsmedelsproducent,
är kanske mest känd för sin sparris men missa
inte de andra ekologiska grönsakerna, så som
tomater, gurka, sallad, potatis och zucchini.
det bästa från närområdet
I Lidköping
finns Pirum Restaurang & Vinbar som drivs
av krögarparet Petter och Susanne Nordgren.
– Vår filosofi är att erbjuda de bästa
råvarorna från våra närliggande sjöar, hav,
skogar och odlingar med en modern touch,
säger Petter. Vi lägger också stor vikt vid att
kunna servera goda drycker och ge våra gäst
er den bästa service som vi förmår.
De två driver också Restaurang Sjöboden
i Spikens fiskehamn, en mer renodlad fiske
restaurang, men här serveras också kött från
lokala uppfödare.
Tradition och förnyelse möts verkligen i det
nya naturum Vänerskärgården – Victoriahuset
vid Läckö Slott. Den luftiga restaurangen i
naturum heter Hvita Hjorten och ligger på
samma plats som den restaurang som redan
på
1600
-talet försåg slottets gäster med mat.
Mellbygatans Ost & Delikatesser är en
centralt belägen restaurang i Lidköping som
är inne på sitt sjunde år. Menyn på Mellby
gatans förändras ofta, dels på grund av att
man arbetar med lokala råvaror som varierar
för säsongerna och för att man hela tiden
lyssnar till vad kunderna vill ha.
– Det ska vara lite som att komma hem till
någon när man kommer till oss och inte som
att gå på restaurang, berättar krögare Emil
Årmarker.
historiska anor
bjuder också Forshems Gäst-
givaregård på. Sveriges äldsta gästgiveri med
anor från
1200
-talet har på
2000
-talet utveck-
lats till ett självklart resmål för livsnjutare och
matälskare. Gästgiveriet är även engagerat i
Kinnekulle Bryggeri, har fått Västra Gastrono-
miska Akademins Stora Pris och
»
l ckö-kinn kulle
text: david björklund. foto: jesper anhede, emeli gustafson, jonas ingman
Smaka
på Läckö-Kinnekulle
Missa inte bordets njutningar när du besöker Läckö-Kinne
kullebygden. Här bjuds det på himmelska smaker och jord-
nära matupplevelser på restauranger, caféer och gårds
butiker med närodlade råvaror i centrum.
från 2385:-
Löjromspaket
se sid.
39
Här är det alltid nära
mellan jord och bord
från 1500:-
Ramslökspaket
se sid.
39