Previous Page  54 / 68 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 54 / 68 Next Page
Page Background

54

www.lackokinnekulle.se

Smaka på

ATT DESTINATION LÄCKÖ-KINNEKULLE

har

stolta mattraditioner märks på de fantastiska råvaror som

kommer härifrån. Förutom alla delikatesser som kan skör-

das vilt finns här även många ambitiösa odlare och lokala

matproducenter som förädlar det jorden ger.

En av dem är Mia Jonson, som driver ekologiska lant-

bruket Lilla Labäck, som förser såväl lokala matbutiker

som en handfull av Sveriges bästa krogar med färska

primörer – från den första späda glasrabarbern i mars till

dess att de sista rotsakerna plockas ur jorden i oktober.

– Vi började med att odla sparris men nu har vi ett 40-

tal olika produkter och utökar hela tiden, säger Mia Jon-

Bördiga jordar, soliga slätter och kalkrika berg har begåvat trakterna

runt Destination Läckö-Kinnekulle med ett rikt skafferi. Här hittar man

allt från nyskördad sparris och hemkokt hallonmarmelad från småskaliga

matproducenter till vildväxande delikatesser som ramslök.

son, som drivs av lika delar passion och energi.

Hon förklarar att närheten till Vänern gör klimatet milt

och odlarvänligt. Medan hennes grönsaker kräver lätta,

sandiga jordar utan stenar finns här även kraftiga, lerhal-

tiga jordar runt omkring, som lämpar sig väl för odling av

spannmål.

LOKALA MATHANTVERK

Andra lokala matprodu-

center vars produkter kan avnjutas på plats eller köpas

med hem är bland annat Resville Mathantverk. Här för-

finas frukt och bär med varsam hand till saft, sylt, mar-

melad i spännande smaker och kombinationer – helt utan

- Destination Läckö-Kinnekulle

TEXT:

Agneta Renmark

FOTO:

Jesper Anhede, Jonas Ingman