54
•
www.lackokinnekulle.seSmaka på
ATT DESTINATION LÄCKÖ-KINNEKULLE
har
stolta mattraditioner märks på de fantastiska råvaror som
kommer härifrån. Förutom alla delikatesser som kan skör-
das vilt finns här även många ambitiösa odlare och lokala
matproducenter som förädlar det jorden ger.
En av dem är Mia Jonson, som driver ekologiska lant-
bruket Lilla Labäck, som förser såväl lokala matbutiker
som en handfull av Sveriges bästa krogar med färska
primörer – från den första späda glasrabarbern i mars till
dess att de sista rotsakerna plockas ur jorden i oktober.
– Vi började med att odla sparris men nu har vi ett 40-
tal olika produkter och utökar hela tiden, säger Mia Jon-
Bördiga jordar, soliga slätter och kalkrika berg har begåvat trakterna
runt Destination Läckö-Kinnekulle med ett rikt skafferi. Här hittar man
allt från nyskördad sparris och hemkokt hallonmarmelad från småskaliga
matproducenter till vildväxande delikatesser som ramslök.
son, som drivs av lika delar passion och energi.
Hon förklarar att närheten till Vänern gör klimatet milt
och odlarvänligt. Medan hennes grönsaker kräver lätta,
sandiga jordar utan stenar finns här även kraftiga, lerhal-
tiga jordar runt omkring, som lämpar sig väl för odling av
spannmål.
LOKALA MATHANTVERK
Andra lokala matprodu-
center vars produkter kan avnjutas på plats eller köpas
med hem är bland annat Resville Mathantverk. Här för-
finas frukt och bär med varsam hand till saft, sylt, mar-
melad i spännande smaker och kombinationer – helt utan
- Destination Läckö-Kinnekulle
TEXT:
Agneta Renmark
FOTO:
Jesper Anhede, Jonas Ingman