Previous Page  55 / 68 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 55 / 68 Next Page
Page Background www.lackokinnekulle.se

55

onödiga tillsatser. Produkterna sötas med Kravmärkt

socker eller med honung från den egna bigården.

Gårdsbutiken på Närebo har ett brett sortiment av lo-

kalproducerat – allt från ostar och andra mejeriprodukter

till ägg och chark, mjöl, gryn och bröd. Den egenodlade

gurkan är basen i verksamheten och finns att köpa både

färsk och inlagd.

Den som besöker Café på Klostret möts också av ett

härligt utbud av närproducerade produkter i sin bästa sä-

song. Förutom alla läckra bröd och bakverk finns här även

bland annat marmelad, smaksatta oljor och drycker av

olika slag.

BRYGGT OCH PRESSAT

I byn Forshem ligger Kin-

nekulle bryggeri. Här bryggs mellan 6 000 och 10 000

liter öl om året, som distribueras till lokala restauranger

och pubar. Produktionen är hantverksmässig och görs på

traditionellt sätt av enbart vatten, malt, humle och jäst.

Förutom högklassigt öl erbjuds även guidningar i brygge-

riet och kurser i ölbryggning.

Drycker av ett helt annat slag hittar man hos Bramleys,

som drivs av Joacim Holgersson. Förutom ett hundra-

tal olika sorters äpplen odlar han även päron, plommon,

körsbär, krikon och bigarråer, som efter skörd pressas till

must i det egna musteriet på Kålland. Totalt handlar det

om 15 000 fruktträd, varav merparten finns på Kålland

och Kinnekulle.

FRÅN STRUTS TILL SIKLÖJA

Broby struts är Väst-

sveriges största strutsfarm, med gårdsbutik och naturnä-

ra produktion, där besökarna själva kan se hur djuren har

det på gården. Jämfört med andra köttslag har strutskött

ett högt proteininnehåll och innehåller lite fett, vilket gör

det till ett spännande val även ur hälsosynpunkt.

I Sveriges största sjö fiskas siklöja, från vilken Väner-

löjrommen kommer – en riktig delikatess. Fisket är små-

skaligt och bedrivs med nät med en speciell maskstorlek

för att enbart de större fiskarna ska fångas. Fångsten tas

omhand direkt där den landas genom att fisken först ska-

kas ur näten. Sedan vidtar ett hantverk där rommen kläms

ur fisken för hand och sedan vispas, sköljs, silas, torkas

och saltas.

RAMSLÖK – EN VILD DELIKATESS

Runt det kalk-

rika Kinnekulle finns en annan vild delikatess, som under

vår och försommar sveper in skogsängarna i en magisk

och finstämd doft av lök: ramslök. Det är de blanka och lil-

jekonvaljlika bladen man använder i matlagningen medan

blommorna är vackra som dekor. Smaken påminner om

både purjolök och vitlök och måste upplevas. Varför inte

i form av en läcker ramslökssoppa eller en ramslökspesto

på någon av de lokala restaurangerna?

VÄLKOMMEN TILL BORDS

Hela området runt

Destination Läckö-Kinnekulle bjuder på oförglömliga

upplevelser runt det dukade bordet. Här finns både mysi-

ga caféer och krogar av högsta klass – hela nio caféer och

fyra restauranger är med i White Guide. Restaurang Hvita

Hjorten vid Läckö Slott blev dessutom utsedd till Årets

Kulturrestaurang 2016 under Restauranggalan.

Krögarna sätter ofta en ära i att förädla säsongens

bästa råvaror från just lokala odlare, fiskare, bönder och

jägare. Och den fikasugna bör definitivt inte missa att

prova Läckökringlan – ett lokalt bakverk som är en dröm

av frasig wienerdeg, aprikosmarmelad och vit glasyr.

WONDERFUL FLAVOURS

Fertile soil, sunny plains and lime-rich rock

have endowed the areas around Destination

Läckö-Kinnekulle with an abundant larder. It

is home to many ambitious growers and local

food producers who make the most of what

the land provides. The proximity to Lake

Vänern makes the climate mild and condu-

cive to cultivation, while the lake itself offers

freshly-caught fish and vendace roe.

Lilla Labäck, Resville Mathantverk, Närebo,

Broby Struts and Café på Klostret are just some

of the local food producers who also have as-

sociated farm shops, where customers can

buy everything from jams and marmalades to

freshly-harvested vegetables, fresh meat and

cured meats, and bread and pastries.

There are also several exciting beverage produ-

cers, such as Bramleys, which processes apples

and other locally-grown fruit to produce a fla-

voursome juice, while local brewery Kinnekulle

Bryggeri produces high-quality artisan beers.

Wild garlic grows in abundance on lime-rich

Kinnekulle, and in spring and early summer it

envelops the woodland meadows with a ma-

gical and delicate scent of onion. The glossy,

lily-of-the-valley-like leaves are used for cu-

linary purposes, while the flowers provide

beautiful decoration. The flavour is suggestive

of both leek and garlic and really has to be ex-

perienced. Why not try it in the form of a de-

licious wild garlic soup at a local restaurant?

In other words, the whole area around Desti-

nation Läckö-Kinnekulle is made for unfor-

gettable culinary experiences. You will find

both cosy cafés and top-quality restaurants

– a total of nine cafés and six restaurants are

listed in the White Guide. The Hvita Hjorten

restaurant at Läckö Castle was also named

Cultural Restaurant of the Year 2016.

KULINARISCHEKOSTBARKEITEN

Fruchtbare Böden, viel Sonnenschein und

kalkreiche Hänge bringen in der Ferienregion

Läckö-Kinnekulle Leckerbissen in Hülle und

Fülle hervor. An jeder Ecke finden sich Er-

zeuger und Anbieter von Spezialitäten aus

regionalem Anbau. Der Vänern sorgt für ein

mildes, wachstumsförderndes Klima sowie

für frischen Fisch und Löjrom, den speziellen

Maränenrogen.

Viele der regionalen Anbieter haben Hofläden,

in denen man leckere Konfitüren und Gelees,

frisches Gemüse, feine Fleisch- und Wurstwa-

ren sowie Brot und Gebäck erstehen kann, zum

Beispiel Lilla Labäck, ResvilleMathantverk, Nä-

rebo, Broby Struts und Café på Kloster.

Auch feine Getränke werden hier produziert.

Bramleys stellt aus Äpfeln und anderen regio-

nal angebauten Obstsorten feine Säfte her, die

Brauerei Kinnekulle Bryggeri bietet erstklassi-

ge Biere aus handwerklicher Brautradition an.

Rund um den kalkreichen Kinnekulle wächst

eine wilde Delikatesse: der Bärlauch, der den

Wald im Frühling und im Frühsommer in sei-

nen würzigen Duft hüllt. In der Küche werden

die glatten, dem Maiglöckchen ähnlichen

Blätter verwendet, während die Blüten eine

hübsche Dekoration abgeben. Sein Aroma

erinnert an Lauch und Knoblauch – das muss

man einfach mal probieren! Unser Tipp: eine

leckere Bärlauchsuppe in einem der hiesigen

Restaurants.

Die gesamte Ferienregion Läckö-Kinnekulle

ist nämlich ein Eldorado für Feinschmecker.

Hier lässt sich erstklassig tafeln – ganze neun

Cafés und sechs Restaurants sind im White

Guide, dem schwedischen Gastronomiefüh-

rer, verzeichnet. Das Restaurant Hvita Hjorten

am Schloss Läckö wurde außerdem als Kultur-

restaurant des Jahres 2016 ausgezeichnet.

Ramslök påminner om

både purjolök och vitlök och

måste upplevas.