•
55
onödiga tillsatser. Produkterna sötas med Kravmärkt
socker eller med honung från den egna bigården.
Gårdsbutiken på Närebo har ett brett sortiment av lo-
kalproducerat – allt från ostar och andra mejeriprodukter
till ägg och chark, mjöl, gryn och bröd. Den egenodlade
gurkan är basen i verksamheten och finns att köpa både
färsk och inlagd.
Den som besöker Café på Klostret möts också av ett
härligt utbud av närproducerade produkter i sin bästa sä-
song. Förutom alla läckra bröd och bakverk finns här även
bland annat marmelad, smaksatta oljor och drycker av
olika slag.
BRYGGT OCH PRESSAT
I byn Forshem ligger Kin-
nekulle bryggeri. Här bryggs mellan 6 000 och 10 000
liter öl om året, som distribueras till lokala restauranger
och pubar. Produktionen är hantverksmässig och görs på
traditionellt sätt av enbart vatten, malt, humle och jäst.
Förutom högklassigt öl erbjuds även guidningar i brygge-
riet och kurser i ölbryggning.
Drycker av ett helt annat slag hittar man hos Bramleys,
som drivs av Joacim Holgersson. Förutom ett hundra-
tal olika sorters äpplen odlar han även päron, plommon,
körsbär, krikon och bigarråer, som efter skörd pressas till
must i det egna musteriet på Kålland. Totalt handlar det
om 15 000 fruktträd, varav merparten finns på Kålland
och Kinnekulle.
FRÅN STRUTS TILL SIKLÖJA
Broby struts är Väst-
sveriges största strutsfarm, med gårdsbutik och naturnä-
ra produktion, där besökarna själva kan se hur djuren har
det på gården. Jämfört med andra köttslag har strutskött
ett högt proteininnehåll och innehåller lite fett, vilket gör
det till ett spännande val även ur hälsosynpunkt.
I Sveriges största sjö fiskas siklöja, från vilken Väner-
löjrommen kommer – en riktig delikatess. Fisket är små-
skaligt och bedrivs med nät med en speciell maskstorlek
för att enbart de större fiskarna ska fångas. Fångsten tas
omhand direkt där den landas genom att fisken först ska-
kas ur näten. Sedan vidtar ett hantverk där rommen kläms
ur fisken för hand och sedan vispas, sköljs, silas, torkas
och saltas.
RAMSLÖK – EN VILD DELIKATESS
Runt det kalk-
rika Kinnekulle finns en annan vild delikatess, som under
vår och försommar sveper in skogsängarna i en magisk
och finstämd doft av lök: ramslök. Det är de blanka och lil-
jekonvaljlika bladen man använder i matlagningen medan
blommorna är vackra som dekor. Smaken påminner om
både purjolök och vitlök och måste upplevas. Varför inte
i form av en läcker ramslökssoppa eller en ramslökspesto
på någon av de lokala restaurangerna?
VÄLKOMMEN TILL BORDS
Hela området runt
Destination Läckö-Kinnekulle bjuder på oförglömliga
upplevelser runt det dukade bordet. Här finns både mysi-
ga caféer och krogar av högsta klass – hela nio caféer och
fyra restauranger är med i White Guide. Restaurang Hvita
Hjorten vid Läckö Slott blev dessutom utsedd till Årets
Kulturrestaurang 2016 under Restauranggalan.
Krögarna sätter ofta en ära i att förädla säsongens
bästa råvaror från just lokala odlare, fiskare, bönder och
jägare. Och den fikasugna bör definitivt inte missa att
prova Läckökringlan – ett lokalt bakverk som är en dröm
av frasig wienerdeg, aprikosmarmelad och vit glasyr.
WONDERFUL FLAVOURS
Fertile soil, sunny plains and lime-rich rock
have endowed the areas around Destination
Läckö-Kinnekulle with an abundant larder. It
is home to many ambitious growers and local
food producers who make the most of what
the land provides. The proximity to Lake
Vänern makes the climate mild and condu-
cive to cultivation, while the lake itself offers
freshly-caught fish and vendace roe.
Lilla Labäck, Resville Mathantverk, Närebo,
Broby Struts and Café på Klostret are just some
of the local food producers who also have as-
sociated farm shops, where customers can
buy everything from jams and marmalades to
freshly-harvested vegetables, fresh meat and
cured meats, and bread and pastries.
There are also several exciting beverage produ-
cers, such as Bramleys, which processes apples
and other locally-grown fruit to produce a fla-
voursome juice, while local brewery Kinnekulle
Bryggeri produces high-quality artisan beers.
Wild garlic grows in abundance on lime-rich
Kinnekulle, and in spring and early summer it
envelops the woodland meadows with a ma-
gical and delicate scent of onion. The glossy,
lily-of-the-valley-like leaves are used for cu-
linary purposes, while the flowers provide
beautiful decoration. The flavour is suggestive
of both leek and garlic and really has to be ex-
perienced. Why not try it in the form of a de-
licious wild garlic soup at a local restaurant?
In other words, the whole area around Desti-
nation Läckö-Kinnekulle is made for unfor-
gettable culinary experiences. You will find
both cosy cafés and top-quality restaurants
– a total of nine cafés and six restaurants are
listed in the White Guide. The Hvita Hjorten
restaurant at Läckö Castle was also named
Cultural Restaurant of the Year 2016.
KULINARISCHEKOSTBARKEITEN
Fruchtbare Böden, viel Sonnenschein und
kalkreiche Hänge bringen in der Ferienregion
Läckö-Kinnekulle Leckerbissen in Hülle und
Fülle hervor. An jeder Ecke finden sich Er-
zeuger und Anbieter von Spezialitäten aus
regionalem Anbau. Der Vänern sorgt für ein
mildes, wachstumsförderndes Klima sowie
für frischen Fisch und Löjrom, den speziellen
Maränenrogen.
Viele der regionalen Anbieter haben Hofläden,
in denen man leckere Konfitüren und Gelees,
frisches Gemüse, feine Fleisch- und Wurstwa-
ren sowie Brot und Gebäck erstehen kann, zum
Beispiel Lilla Labäck, ResvilleMathantverk, Nä-
rebo, Broby Struts und Café på Kloster.
Auch feine Getränke werden hier produziert.
Bramleys stellt aus Äpfeln und anderen regio-
nal angebauten Obstsorten feine Säfte her, die
Brauerei Kinnekulle Bryggeri bietet erstklassi-
ge Biere aus handwerklicher Brautradition an.
Rund um den kalkreichen Kinnekulle wächst
eine wilde Delikatesse: der Bärlauch, der den
Wald im Frühling und im Frühsommer in sei-
nen würzigen Duft hüllt. In der Küche werden
die glatten, dem Maiglöckchen ähnlichen
Blätter verwendet, während die Blüten eine
hübsche Dekoration abgeben. Sein Aroma
erinnert an Lauch und Knoblauch – das muss
man einfach mal probieren! Unser Tipp: eine
leckere Bärlauchsuppe in einem der hiesigen
Restaurants.
Die gesamte Ferienregion Läckö-Kinnekulle
ist nämlich ein Eldorado für Feinschmecker.
Hier lässt sich erstklassig tafeln – ganze neun
Cafés und sechs Restaurants sind im White
Guide, dem schwedischen Gastronomiefüh-
rer, verzeichnet. Das Restaurant Hvita Hjorten
am Schloss Läckö wurde außerdem als Kultur-
restaurant des Jahres 2016 ausgezeichnet.
Ramslök påminner om
både purjolök och vitlök och
måste upplevas.