16
| XR MAGAZINET 2/2014
>>
VÄSTGÖTASLÄTTEN
är en av Europas
bördigaste marker. Svensk jordbruksmark inne-
håller generellt låga halter av tungmetaller men
faktum är att marken på Västgötaslätten innehåller
unikt låga halter, till exempel av kadmium.
Där i Lidköping, mitt på slätten, ligger Frebaco
Kvarn som är ett svenskt familjeföretag som
förädlar spannmålsprodukter hämtat från
den bördiga jorden.
– Det känns bra att arbeta med närodlade
produkter som man också vet är odlade i de bästa
marker, säger Klas Johansson, som är Key Account
Manager och ansvarig för affärsområdet
Livsmedelsindustri på Frebaco.
SÄKRA PRODUKTER
Frebaco förädlar ca 55 000 ton spannmål om året
och har en omsättning på 260 miljoner kronor
(2013). Företaget har ett 40 tal anställda som
arbetar i produktion och ett 20 tal som arbetar på
huvudkontoret, som även det ligger i Lidköping.
I kvarnen tillverkas det konsumentprodukter, så
som müsli, flingor, och gryn. Dels i det egna varu-
märket, Frebaco Kvarn, men även till olika matked-
jor som säljer produkterna under eget märke. Man
maler även ett 20 tal olika mjölsorter som levereras
till bageri- och livsmedelsindustrin som levereras
löst i bulkbilar från XR Logistik.
– Nu har det precis varit skörd och vi tar in och
säkrar upp vårt lager. Kvarnen mal runt 22 000 ton
mjöl per år i en jämn produktionstakt.
Vi människor bakar och äter ju året om,
förklarar Klas Johansson.
Klas, som är livsmedelskemiskt i grunden, fortsät-
ter berätta om produktsäkerheten på företaget:
– Arbetet med produktsäkerhet, kvalitet och miljö
börjar redan vid val av råvaror och leverantörer. Vi
försöker alltid hitta råvaror som tillverkas på så
nära håll som möjligt. Den allra största mängden
råvaror är spannmål och den kommer från bönder
i närområdet – Västgötaslätten. Vi har dessutom
ett eget laboratorium där vi säkerställer kvaliteten
på såväl råvaror som färdiga produkter, under
hela processen.
UTLASTNING
Hela produktionen övervakas av mjölnare och
kvarnen har en egen kvarnmästare. När spannmå-
lets förädlats och är färdiga produkter går konsu-
mentprodukterna vidare för packning och de olika
mjölsorterna för bageri- och livsmedelsindustrin
blåses ut i olika utlastningssilos.
Dagligen rullar det transporter med mjöl i tankar-
na från Frebacos kvarn i Lidköping. Leveranserna
går till stora och små bagerier runt om i landet.
"DET KÄNNS BRA ATT ARBETA MED
NÄRODLADE PRODUKTER SOM MAN OCKSÅ
VET ÄR ODLADE I DE BÄSTA MARKER"
KLAS JOHANSSON
KEY ACCOUNT MANAGER PÅ FREBACO KVARN
I kvarnen i finns 16 olika kvarnar som förädlar
spannmål till konsumentprodukter så som
müsli, flingor gryn och spannmålsprodukter
för bageri- och livsmedelsindustrin.
I laboratoriet
säkerställer
man kvaliteten
på råvaror
och färdiga
produkter.